ECODESIGN  CHALLENGES

De Ecodesign Challenges zijn 2-daagse events waarop studenten op zoek gaan naar een creatieve oplossing voor een concrete uitdaging die we voor hun voeten werpen.

De studenten werken in teams vanuit de richting productontwikkeling of -design, aangevuld met een andere opleiding die een interessante match maakt.

Elke tweedaagse heeft een strak schema. Tijdens de eerste dag gaan studenten in kleinere groepen op zoek naar dé oplossing, met ondersteuning van experts. Dag twee staat volledig in het teken van de pitch: het voorstellen van hun idee voor een professionele jury.

CHALLENGE 2020

De textielsector is één van de meest vervuilende sectoren ter wereld. Zo is 10% van de globale voetafdruk te wijten aan textiel. 88 studenten van verschillende opleidingen aan de Hogeschool Gent worden uitgedaagd om de textielsector duurzamer en circulair te maken. 

Meer info over de Ecodesign Challenge Textile for Life

ECODESIGN CHALLENGES 2019

In het najaar van 2019 organiseerden we 3 Ecodesign Challenges! Zes dagen lang staken meer dan 300 studenten van Vlaamse hogescholen en universiteiten hun knappe koppen bij elkaar om maatschappelijke problemen op te lossen met beter design. Sinds 26 september zijn de Ecodesign Challenges 2019 van start gegaan. Tot 16 oktober daagden we in totaal meer dan 300 studenten van Vlaamse hogescholen en universiteiten uit om samen oplossingen te ontwikkelen voor het groen en de bijen in de stad, ons duurzaam gedrag bij te sturen en reststromen te optimaliseren. Alle hackathons waren live te volgen op onze social mediakanalen Facebook en Instagram!

 

 

Ontdek hier al de afgelopen challenges

 

dinsdag 25 februari 2020

Hoe kunnen we van het huidige take-make-waste model naar een textile-for-life model? De textielsector is een erg creatieve, maar helaas soms ook een erg milieubelastende sector. Zo toonde recent Euro…

 

vrijdag 20 september 2019

Wat gebeurt er als we ontwerp en biologie combineren om oplossingen te vinden voor de uitdagingen van vandaag? Op 26 en 27 september 2019 nodigden UGent, GLIMPS, BOS+ en Vlaanderen Circulair ontwerpe…

 

vrijdag 20 september 2019

Voor de Ecodesign Challenge ‘Everyday Life Hacks’ trokken we op 1 en 2 oktober 2019 naar de inspirerende ruimtes van de coworking space Wagenoord in Mechelen. Studenten productontwikkeling van de Uni…

 

vrijdag 20 september 2019

Wat als we een cirkel rond Mechelen tekenen en hierbinnen op zoek gaan naar grondstoffen voor nieuwe producten? Dat was de centrale vraag van de laatste Ecodesign Challenge ‘Cirkel Sector Mechelen’. …

 

donderdag 4 oktober 2018

Speelgoed kent nu vaak een veel te korte levensduur. Gemiddeld gaat speelgoed 3,7 jaar mee. 150 studenten werden uitgedaagd om na te denken over mogelijke levensduur verlengers van speelgoed.

 

maandag 18 maart 2019

Eind september kwamen honderd studenten van twee opleidingen — textiel- en modetechnologie aan HoGent en industrieel productontwerp van HOWEST — samen in het Industriemuseum in Gent. Onder het toezie…

 

maandag 18 maart 2019

Vertaal natuurlijke en secundaire reststromen uit de regio Genk naar een nieuwe duurzame materiaaltoepassing. Bestudeer hiervoor natuurlijke materialen en biologische principes die men in het bos aan…

 

maandag 18 maart 2019

De plastic soep is de hoeveelheid plastic in zeeën en oceanen. Deze blijft maar toenemen. Onze oceanen herbergen miljoenen tonnen afgedankt plastiek dat heel wat maritiem leven bedreigt en bovendien …

 

maandag 18 maart 2019

Online shoppen kent een flinke boost in ons land. In België doen we inmiddels 15% van onze aankopen online. Gedreven door gemak en prijs blijft e-commerce net zoals in de buurlanden zijn opmars verde…

 

maandag 18 maart 2019

De OVAM is sinds 2015 eigenaar van een pand in Mechelen dat vandaag leeg staat en verwaarloosd is. De OVAM heeft grootste plannen met dit pand en bundelt deze onder de projectnaam 'De Potterij'. 

 

dinsdag 11 maart 2014

De studenten kregen de uitdaging om de verspilling van brood tegen te gaan. De insteek van het kamp was om de hele levenscyclus van brood te herbekijken om zo tot nieuwe concepten te komen.